6 Ağustos 2009 Perşembe

Proje Sonrası


Bir ay süren projemizin sonuna gelmişken hissettiklerimiz çok farklıydı; bir yanda bulunduğumuz yeri anlamaya çalışırken hissettiğimiz yoğun duygular, şaşkınlıklar, bir yanda artık alıştığımız, bize unutmaya yüz tuttuğumuz bazı insani duyguları tekrar hatırlatan arkadaşlardan ayrılmak istememe arzusu , bir yanda hiç alışkın olmadığımız şekilde yürüyen, maket çalışmalarının daha önemli olduğu bir proje sürecinin sonuna dolu dolu yaklaşma sevinci ve hafifte telaşı.

Proje konumuz; bulunduğumuz civardaki bir istasyon binasının renovasyonu ve çatısı için membran tasarımıydı. Projenin ilk haftasında yapılan dersler, tamamen öğrencinin konuya alışmasını sağlayan, gözünü biraz daha açan, projede nelere dikkat etmesi gerektiğini açık açık ortaya koyan cinsten. Mesela projede dikkat etmemiz gereken konular arasında kalabalığın hareketi, mekanın boşaltılma süresi için insan yürüyüş hızı, bir metrekareye düşen insan sayısı vardı. Uygulamalar öncelikle okulda öğrenciler arasında gerçekleştirildi daha sonra istasyona giderek insanların buradaki durumu incelendi, istasyon görevlilerinin ihtiyaçları dinlendi. Yani her şey gerçeğine uygun şekilde ilerlerken varsayımlara yer yoktu. Projede birinci problem çatı tasarımı olduğu için membran örneği görmeye gittik ve fabrikadan gelen kişilerin verdiği dersle malzemeyi tanıdık. Bütün bu dersler proje öncesinde öğrenciyi dolduran şeyler.

Hazırlık aşamalarından sonra maket üzerinde çalışmalar yaptık. Bizim buraya gelmeden önce hazırlanmış olmamız, başka bir yerde proje yapacak olmanın verdiği heyecanla motivasyonumuzu hep en üstte tutarak işe sarılmamız Japon arkadaşlarımızdan biraz daha hızlı olmamızı sağladı. Teslim öncesinde ufak tefek tatlı sıkıntılar yaşasak da bütün sorumluluğumuzu yerine getirdik. Öğrencinin dinlendiği, projenin beğenilen yerlerinin hiç çekinmeden dile getirildiği, saygı aramak zorunda kalmadığımız bir jüriydi.

Şimdi de projeyi elimizden geldiğince yapmış olmanın rahatlığı ve duyduğumuz bir çift güzel sözün gururuyla beş günlük Tokyo gezisinin de sonuna geldik. Yarın sabah da özlediğimiz her şeye kavuşmak için uzun bir yolculuk bizi bekliyor.

Proje çalışmalarından birkaç fotograf;

istasyon incelemesi;





altlık hazırlama;




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder